top of page

Zenobia

Har i årene 2020-2023 været på adskillige turnéer samt spillet i to perioder på Teater Zeppelin i København.

Illustration: Lars HornemanZENOBIA er en smuk, enkel og gribende historie om børn på flugt – om liv og død, og om hvad mennesker må udholde og ofre, når krigen raser.

Forestillingen bygger på den danske, prisbelønnede graphic novel af samme navn, skabt af Morten Dürr og Lars Horneman, som handler om den syriske pige Aminas liv frem til dagen, hvor den båd på Middelhavet, hun befinder sig i, kæntrer.


Flugten fra krigen Zenobia var engang for mange år siden dronning i Syrien. Stolt, stærk og sej – og en kriger, der satte sig op imod overmagten, kejseren af Rom. Forestillingens hovedperson Amina mister sine forældre i borgerkrigen i Syrien, og en onkel tager sig derefter af hende og sender hende på flugt i håbet om, at ikke også hun skal blive krigens offer. På sin tur hen over Middelhavet, og inden det går galt, tænker Amina på Zenobia og på at være som hende: en, som kan klare alt.


Forestillingen blander mange udtryksformer, og kombinerer et stærkt visuelt udtryk med markante elementer af lyd, nykomponeret musik, bevægelse, dans og tekst.


For børn fra 8 år og op - og deres voksne.Anmeldelse, Teateravisen 23. oktober 2020

"I AKUT360’s teaterversion er tegneseriens billeder flettet ind som projektioner på de adskillige oppustede luftmadrasser, som udgør forestillingens scenografi. Madrasserne flyttes rundt, så de nogle gange er opretstående og fungerer som både lærred for projektionerne og som vægge, og andre gange liggende som en seng, som en gummibåd eller som altopslugende bølger. Kombinationen af de meget fysiske madrasser og tegneseriebillederne gør, at vi suges ind i den verden, der skildres. Det er især tydeligt, når helikopteren flyver faretruende lavt hen over os, eller når Amina og hendes onkel kryber ind i en hule eller skakt, hvor de gemmer sig under flugten. På den måde bliver teaterversionen ligesom bogen voldsom uden at være voldelig. Der er masser af krig, men ingen blodige nedskydninger."


"Forestillingen er dramatiseret og iscenesat af Andreas Dawe. Han har efterhånden tydeligt vist, at han magter opgaven at skildre vor tids traumer både dramatisk og faktuelt ... AKUT360 har sat sig for at behandle ’tidsrelevante og højaktuelle tematikker med både nationalt og i særdeleshed globalt udsyn’. Det gjorde teatret for voksne med beretningerne fra ét af flygtningekrisens brændpunkter i ’Lampedusa’ og fra Adolf Hitlers førerbunker i ’Vort mismods vinter’. ’Zenobia’ er en forestilling, der vækker vores følelser og omtanke omkring verdens flygtninge, som i høj grad også omfatter børn og unge. Og der er ingen tvivl om, at Andreas Dawe og AKUT360 også har kapaciteten til at sætte verdens katastrofer i scene for et ungt publikum – nøgternt, faktabaseret og uden omsvøb."DA TEGNEREN BAG BOGEN "ZENOBIA", Lars Horneman, var inde og se forestillingen på Teater Zeppelin, skrev han 11. maj 2021 dette opslag på sin Facebookprofil:

"Jeg var overvældet, da jeg forleden for første gang så Morten Dürrs og min ZENOBIA som teaterforestilling! Det er ca. fem år siden, jeg selv sad med alle tegningerne og historien inde på livet, og jeg har ligesom mistet evnen til selv at opfatte historien, men forleden da jeg oplevede den, blev jeg rørt. Det var en fantastisk forestilling og udbygning af historien. Tegningerne spiller gennem det meste af forestillingen en aktiv rolle, eftersom de er gjort "levende" ved at være animeret og projekteret op på luftmadrasser, der flyttes rundt. Jeg er mega glad for og stolt over at AKUT360 med Andreas Dawe som instruktør har valgt at opføre ZENOBIA. Tak til alle involverede!"
Holdet

Dramatisering og iscenesættelse: Andreas Dawe

Komponist: Claus Carlsen

Scenografi: Julie Forchhammer

Lysdesign: Mikkel Jensen

Koreografi: Fie Dam Mygind

Medvirkende: Fie Dam Mygind og Bo CarlssonLinks

Zenobia som bog kan du finde her

Billetter til perioden på Teater Zeppelin kan købes herØvrigt

Spørgsmål om salg, turné m.m. rettes til Karin Ahnfelt-Rønne, se kontaktoplysninger under ”Kontakt”.Fotos fra prøverne: Poul Storm


Comments


bottom of page