top of page

Vort mismods vinter

Spillede i 2019 på Husets Teater.

Andreas Dawe Reumert-vinder som Årets Dramatiker 2019.

Foto: Henrik Ohsten RasmussenMagtfulde og magtfuldkomne mænd har altid haft en plads i verdenshistorien. Ønsket om en handlekraftig, stærk leder, som sætter skik på tingene, var et ønske i 1930’ernes Tyskland, såvel som rundt om i Europa og resten af verden netop nu. Der skal “ryddes op”, “drain the swamp”, og denne oprydning består ofte i at give bestemte grupper af mennesker skylden for al elendighed, lægge dem for had, udgrænse, forfølge og i yderste konsekvens systematisk udrydde dem.


Det skete, og derfor kan det ske igen” skrev Auschwitz-overleveren Primo Levi, og derfor bør vi genbesøge en af historiens værste despoter nogensinde. I Vort mismods vinter møder vi Adolf Hitler 48 timer før hans selvmord i førerbunkeren ti meter under jorden. Han taler til os, gør rede for sit verdenssyn, fortæller os, hvorfor han gjorde, som han gjorde, men han taler også direkte ind i vores tid.


Fortid og nutid mødes i en undersøgelse af, hvordan magt virker og manipulerer, hvordan ondskab bliver til og kan se ud. Hvordan tager man skridtet fra at tale hadefuldt om andre og til at slå dem ihjel? Og hvor langt er det skridt egentlig?Anmeldelser


"Sammenspillet mellem Dawes tekst, som svinger mellem det familiære og det makabre, indimellem flettet sammen med besnærende aforismer, og Dan Zahles makabre tilstedeværelse, er en overvældende oplevelse. Først og fremmest, fordi den fremkalder en tristhed og længsel, man kan mærke ud i sine vintertørre hænder."

- Atlas Magasin


"Det fungerer uhyggeligt godt med en synsk Hitler, der føler sig hjemme i vores nutid og bliver desto mere sikker i sin sag af at se historiens bølger gentage sig, trække op til på ny at brydes og hærge. (...) Dan Zahle er Hitler, men uden det lille, ækle overskæg. Snarere minder han om en flot, moderne politiker. Vort mismods vinter er uhyre velspillet og vedkommende. Godt gammeldags agiterende teater, der virker."


★★★★

"Andreas Dawes Hitler portræt i bunkeren under Berlin, er klogt, modigt, og brillant eksekveret politisk teater."

★★★★

"Oplevelsen bliver langt mere underholdende og tankevækkende, end jeg havde forestillet mig. Og det er også svært at forestille sig andet, når man tænker efter. Hitler er så kraftfuldt et eksempel, men jo mere man forstår hans menneskelige side, jo mere skræmmende bliver resten af verdenen også at tage i betragtning."


★★★★★

"I ‘Vort mismods vinter‘ brillerer Dan Zahle på Husets Teater, som en meget menneskelig og sært genkendelig Hitler."

- POVReumert-juryens nomineringsmotivation:

"Fortid og nutid flød sammen i Andreas Dawes poetiske og dybt foruroligende Hitler-monolog, der inviterede os indenfor i bunkeren kort før Førerens selvmord. Den manipulerende mand var snart venligt vanvittig, snart vildt vederstyggelig. Hans ord sprang som gnister og antændte eftertanken. Hitler døde, men den stærke mand lever. Politisk teater, der ætser!"Holdet

Medvirkende: Dan Zahle

Dramatiker: Andreas Dawe (i samarbejde med Dan Zahle)

Instruktør: Andreas Dawe

Scenograf: Julie Forchhammer

Lyddesign: Gregers Kjar

Kunstnerisk lyskonsulent: Mikkel Jensen

Instruktørassistent: Hanna FussingLinks

Vort mismods vinter som bog kan du finde her

Link til Husets Teaters omtale af forestillingen:Fotos: Henrik Ohsten Rasmussen


Comments


bottom of page